Kom igång

Så här kommer du igång med modellflyg.

Även om du inte är medlem i klubben kan man flyga själv. Tänk på att det finns många regler kring detta som du måste tänka på så att du inte stör det vanliga flyget eller bryter mot lagar.

Enklast är att ta kontakt med de i klubben som har hand om Skolflyg. Då kan du få hjälp och tips om hur man går till väga.

Flygplan:
Självklart måste man ha ett flygplan. De kostar från några hundralappar till hundratusentals kronor. Som nybörjare skall man hålla sig till de billigare prisklasserna. De små billigaste modellerna är ofta mycket vindkänsliga, men å andra sidan flyger de långsamt så de passar bättre för inneflyg. Det finns mängder av modeller där vissa levereras med fjärrkontroll och andra inte.
Flygplan kan vara ett segelplan, Jet eller metanol, dock är det enklast och smidigast med elflyg,

Radio:
För att styra flygplanet behövs en radio. Tidigare körde man på de analoga frekvenser på MHz banden. Problemet är att alla måste då köra på olika frekvenser. Idag kör de flesta på det digitala frekvensbandet 2,4GHz vilket är smidigast att välja.
Vänster spak: Upp (Öka gas), Ner (Minska gas), Höger-Vänster (Sväng med Skevrodret, ev hjulen).
Höger spak: Upp (Höjdroder ner, planet dyker), Ner (Höjdroder upp, planet stiger), Höger-Vänster (Sidoroder).

Modellflygssimulator:
Ett bra sätt att lära sig flyga är att öva i en flygsimulator. Då slipper du använda limmtuben hela tiden. Tänk på att skaffa en kontroll med realistiska spakar för att få rätt känsla.

När du skall flyga på riktigt:
Starta mot vinden och ta det försiktigt. Tänk på att ha gott om utrymme kring där du skall flyga. Att använda dubbelkommando är också något bra att använda sig av.